Сер 05, 2019 Fairy Блог 0

Розвиток дитини через сторітейлінг

Як у процесі навчання зацікавити дитину новою інформацією? Посадити за підручник та змусити читати по реченню ? А ще з суворим виразом обличчя нагадати про важливість здобуття освіти? Так, це саме те що треба, що відбити бажання у дитини навчатися назавжди.

Сучасні діти що хвилини перебувають у неймовірному інформаційному потоці, тому сухі факти, що звуться нормами шкільної програми, найчастіше, автоматично попадають до розділу «не цікаво-видалити». З кожним роком набуває популярності альтернативний спосіб навчання  – сторітеллінг.

Сторітеллінг – це мистецтво розповідати історії з метою навчання та ефективного донесення нового матеріалу дітям. Цілі сторітеллінгу: легке засвоєння нового матеріалу, розвиток уваги та уяви у дитини , самопізнання, розвиток мовлення та вміння висловлювати свої думки.

Ми відібрали 4 ключових компонентів, без яких сторітеллінг-це не сторітеллінг.

СЮЖЕТ

Ключове у сторітеллінгу-це історія. Для того що б створити гарну історію треба розробити чіткий сюжет. Обираємо головного героя, визначаємось з темою, додаємо дрібку цікавих подій та у кінці  підбиваємо висновки.

Ось приклад класичного сюжету:

Структура: головний герой – ціль – перепони на шляху до цілі – подолання проблеми – результат. Підходить для мотивації, пояснення процесів або явищ, вибору шляхів розв’язання певних проблем чи задач.

Як що губитесь у різноманітних структурах сюжетів, вам на допомогу прийдуть казки. Казки-це  готові шаблони для сторітеллінгу. Візьміть вашу улюблену казку, змініть трішки деталі,  ось і готова основа сторітеллінгу.

Сюжет може розгортатися на тлі цілком вигаданих подій(казок, міфів, легенд), але за основу можуть бути узяті й  реальні події. Так буде навіть краще, адже випадки з життя завжди викликають більше співпереживання та зацікавленості.

ЕМОЦІЯ

Історія не сподобається й не запам’ятається, якщо діти не зможуть її «пережити» разом з героями. Що б це влучно у вас вдалось треба:

По-перше, треба викликати співпереживання до головного герою, розповісти таким чином свою історію, що б нікого не залишити байдужим.

Під час розповіді увімкніть у собі актора  «Великого драматичного театру» та покажіть персонажів різними та особливими. Завдяки, цій невеликій театральній дії у дитини виникне більше асоціативних ланцюгів, внаслідок активації наочно-образного сприйняття, а інформація закріпиться у довгострокової пам’яті.

По-друге, під час створення сюжету та персонажів треба враховувати вікові особливості дітей,  їх фізичний, духовний, інтелектуальний та емоційний рівень розвитку. Персонажі та їх вчинки повинні бути зрозумілі , а для цього  у героїв повинні буті чітко прописані риси та особливості характеру, які у ході розвиту сюжету будуть легко сприйматися. Простіше кажучи , у дитини повинна бути можливість поставити себе на місце цього герою або порівняти його з собою , що б краще зрозуміти мотивацію його вчинків або зробити висновки.

ІНТРИГА

Інтрига- запорука уваги слухача. З одного боку історія повинна бути простою та легко засвоюватися, та не слід забувати ,що вона повинна бути цікавою. Інтрига буде утримувати увагу слухачів, вона буде сприяти кращій концентрації .Та робити гостросюжетні детективи, теж не варто. Буде достатньо й обмежити себе у використанні шаблонних прикладів по типу «чорне-біле», «100% поганий-100% добрий» персонаж.

ВИБІР

Існує багато варіацій сторітеллінгу, їх слід обирати в залежності від мети та цілі. Яку саме інформацію ви бажаєте донести та навіщо?  Це може бути засвоєння нового матеріалу, робота над помилками або закріплення пройденого матеріалу.

Для засвоєння нового матеріалу найкраще підійде – історія, яку розповідає  вчитель, а діти лише слухають – це класичний сторітелінг.

Для закріплення пройденого матеріалу доцільніше використати метод активного сторітеллінгу – історія розбивається на декілька частин, вчитель розповідає частину, а після завершення формує питання та обговорює їх з дітьми.

Для роботи над помилками – застосовується класичний сторітеллінг, але  роль оповідача переходить до дітей, вчитель формує тему та деякі компоненти сюжету, а діти самостійно його розвивають та роблять висновки.

Також можна поєднувати усі види сторітеллінгу , застосовуючи їх у комплексі, а можна й існуючі видозмінювати та вносити свої корективи, головне чітко сформувати мету, тему та ідею розповіді.

Сторітеллінг стрімко набирає популярності у сучасній освітній практиці, це й не дивно, бо це  універсальний метод для донесення навчального матеріалу з будь-якої дисципліни. Окрім цього, такий метод роботи з дітьми має величезну  практичну користь : цікаве опрацювання важкого матеріалу та складних тем, легке засвоєння нової інформації  у великій кількості , розвиток концентрації  та уяви, подолання страху публічного виступу, розвиток вміння висловлювати свою думку, самопізнання та самоаналізу. Сторітеллінг-це чудова можливість зробити навчання дітей цікавим та ефективним.

Унікальний приклад сторітейлінгу для виховання дітей це розвиваючі двомовні книжки – Казки Погорєлова.

Це не лише можливість засвоєння моментів виховання, але і вивчення такої мови як англійська для дітей.

Замовити дитячі казки онлайн в унікальному подарунковому боксі можно ТУТ
Ми в соц мережах:  

Читайте також