Гру 31, 2020 Fairy Блог 0

ялинкові прикраси

Як народжуються ялинкові прикраси?

Новорічні свята – це саме той час, коли можна мріяти без обмежень, та сподіватись на чудо. Новорічні прикраси можуть бути різних кольорів, форм, розмірів, виготовлені з паперу, пластику чи скла. Невеличкі іграшки на ялинці – це невід’ємна частина святкування Нового року та Різдва: і діти, і дорослі с радістю прикрашають хвойну красуню, мріють та вірять у дива. Вважається, що ніч з 31 грудня на1 січня це саме той час, коли можна змінити своє життя на краще та отримати все, про що мріяв увесь рік! Але для цього потрібно вшанувати головну хвойну героїню свята – вибрати іграшки та прикрасити її!

З чого все почалось?

Зараз важко собі уявити Новий рік без ялинки, яскравих вогників гірлянд, декоративних фігурок казкових героїв, мішури, сніжинок… Хоча важко повірити, що такі часи були. Традиція наряджати хвойну красуню з’явилася ще в часи язичництва. Тоді ялинку прикрашали для того щоб задобрити злих духів, які прокидалися лише взимку. Замість новорічних прикрас використовували яблука, їх вішали на гілки прямо у лісі.
Згодом, з початком християнства, ця традиція змінилась: ялинку ставили у домі та вішали на неї:
Яблука, які символізували заборонений райський плід.
Зірка на верхівці була символом Віфлеємської зірки.

Свічки – це відблиск зірок.

З кожним роком, гілки Різдвяного дерева доповнювалися печивом, цукерками, клаптиками тканини, але новорічні прикраси своїми руками дуже обтяжували гілки. І саме тоді постало питання над розробкою легких та гарних іграшок для ялинки. Вперше порожні скляні кулі стали видувати у Тюрінгії (Німеччина) у 16 ст. А ось першими електричними гірляндами стали прикрашати дерева у Фінляндії в 1905 році. З Німеччини ця традиція почала розповсюджуватись по всій Європі, до нас вона дійшла у 30-ті роки 19 ст.
За християнськими переказами, ялинка – це дерево життя. Ялинку стереже архангел і забороняє грішникам повертатись до Раю, а Різдво – це час, коли Бог спускається з небес на землю для повернення втраченого раю, тому наявність прикрашеної хвойної красуні – це обов’язкова традиція на Новий рік. Саме тому на Новий рік та Різдво ми свято віримо, що наше життя може дивом змінитись на краще!

Історія однієї іграшки…

Думки про створення яскравих прикрас на ялинку давно турбували людей. Так трапилось, що одного року в Німеччині стався неврожай яблук, якими зазвичай наряджали Різдвяну красуню. Щоб не залишити хвойні дерева без звичних атрибутів, на склодувному заводі в місті Тюрінгії спробували виготувати скляну прикрасу у формі яблука, але відтворити ідентичну фігуру фрукта не вийшло, майстри виробили круглу іграшку. Але вона була прозорою і зовсім несвятковою, тому її вирішили покрити зсередини свинцем, а зверху прикрасити срібною фольгою. Таким чином, майстрами вдалося виробити святкову альтернативу яблукам. Попит на круглий яскравий виріб був настільки великим, що на заводі почали виготовляти іграшки у промисловому масштабі.

А як з’явились гірлянди?

Бажання прикрасити ялинку вогниками турбувало людей з давніх давен. Задовго до появи сучасних прикрас, на гілках дерева розміщали підпалені свічки. Їх потрібно було досить багато, але найскладніше було споглядати за тим, щоб вогонь зі свічок не перейшов на дерево і свято не закінчилось бідою. Ситуацію врятував винахідник Едвард Джонсон, який був помічником винахідника лампочки Томаса Еддісона. Вчений прикрашав ялинку в себе вдома і замість свічок, змайстрував невеличкі лампочки, з’єднані одним дротом. Згодом, про прикрасу дізнались і вона стала популярною серед багатіїв.

Як створюють прикраси на ялинку в сучасному світі?

Споглядаючи на маленьку кругленьку іграшку с різними візерунками, нам здається, що зробити їх – легко, адже полиці в магазинах заповнені ними. Ми уявляємо собі, що їх випускають автоматично завдяки величезній машині, яку потрібно лише правильно запрограмувати.
Насправді, це зовсім не так… Новорічні іграшка зі скла виробляється у склодувному цеху. Сировина нагрівається і, під пильним наглядом майстрів, машина починає виробляти кулі, фігурки різних діаметрів та товщини. Потім, заготовки відправляють на сріблення хімічним або механічним способом.
А от свій характер, прикраси отримують в процесі фарбування. Художники власноруч розмальовують іграшки, роблячи кожен екземпляр неповторним.
Тільки після цих довгих процесів, вони потрапляють на полиці в магазинах.

Сучасні новорічні прикраси – які вони?

Зараз не має дефіциту іграшок для ялинки. Їх можна придбати у магазині, але є і інші варіанти, адже новорічні прикраси можна зробити своїми руками. Використати можна будь-який матеріал: фетр, папір, фоаміран, синтепон і т.д.
Ялинкові прикраси своїми руками – це дуже легко, швидко, а головне – весело! Кожна така робота – це авторська іграшка, яка точно принесе вам удачу у майбутньому році!

Читайте також